13 Mart 2023 Piyasa Günlüğü

Piyasalarda Geçen Haftanın Özeti

Geçtiğimiz hafta ortasında Fed Başkanı Powell’ın para politikasındaki sıkı duruşun süreceğini ifade etmesine karşılık, SVB’nin iflasının ardından faiz artırımına yönelik beklentiler önemli ölçüde azaldı. ABD’de bankacılık sektöründe güveni sağlamak için çeşitli önlemler açıklanırken, geçen hafta açıklanan veriler işgücü piyasasının güçlü görünümünü genel olarak koruduğunu gösterdi. Yurt içinde Ocak ayına ilişkin işsizlik oranı, sanayi üretimi ve cari denge verileri açıklandı. İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi Şubat’ta 5 ayın ardından iyileşme sinyali verdi. Bu hafta, piyasalarda ABD, Euro Alanı ve Çin verileri ile ECB toplantısı öne çıkıyor. Yurt içinde Şubat ayı bütçe dengesi yakından takip edilecek.

ABD’de SVB iflas etti.
ABD’de Silicon Valley Bank (SVB) iflas etti. Teknoloji girişimlerinin bankası olarak bilinen ve Fed’in hızlı faiz artırımları nedeniyle portföyündeki hazine tahvilleri önemli oranda değer kaybeden SVB, aktif büyüklüğü açısından ülkenin 16. büyük bankasıydı. Söz konusu gelişme toplam varlıklar açısından ABD’nin en büyük ikinci banka iflası olarak kayıtlara geçti. ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC), SVB’nin yanı sıra kripto endüstrisine yaptığı yatırımlarla bilinen Signature Bank’a da sistemik risk teşkil ettiği gerekçesiyle kayyım atadı. Hazine Bakanı Yellen, bankaların kurtarılmayacağını belirterek diğer bankaların hasar almaması için çalıştıklarını dile getirdi. Bu doğrultuda, Fed ve Hazine likidite sıkışıklığı çeken bankalar için çeşitli finansman imkanları açıklarken, iflas eden kuruluşlardaki mevduatların garanti kapsamına alındığı duyuruldu. Geçtiğimiz hafta, Powell’ın para politikasındaki sıkılaşmanın devam edeceğine işaret eden açıklamalarına karşılık, yaşanan bu gelişmelerin ardından söz konusu sıkılaşma adımlarının yavaşlayacağı beklentisi ağırlık kazandı.

Diğer taraftan, ABD’de Şubat ayına ilişkin tarım dışı istihdam artışı piyasa beklentilerini oldukça aşarak 311 bin kişi oldu. Ülkede işsizlik oranı Şubat ayında %3,6 düzeyinde gerçekleşti.

Euro Alanı’nda perakende satışlar beklentilerin altında...
Euro Alanı’nda 2022 yılının son çeyreğine ilişkin GSYH büyümesi çeyreklik bazda %0,1’den %0,0’a, yıllık bazda %1,9’dan %1,8 düzeyine revize edildi. Böylece Euro Alanı ekonomisi 2022 yılı tamamını %3,5 büyümeyle tamamlamış oldu. Bölgede, Şubat ayında perakende satışlar beklentilerin altında bir performans sergileyerek aylık bazda %0,3 artış kaydederken, yıllık bazda %2,3 geriledi. Şubat’ta Sentix güven endeksi de aylık bazda 3,1 puanlık düşüşle -11,0 seviyesine indi. Endeksin Ekim 2022’den bu yana ilk kez gerilemesinde, enflasyonun beklenen düşüş trendine girmemesine bağlı olarak parasal sıkılaşmanın devam edeceği öngörüleri etkili oldu.

Çin’de yıllık TÜFE enflasyonu Şubat’ta hızlı geriledi.
Çin’de açıklanan verilere göre yıllık TÜFE enflasyonu Şubat’ta hızlı bir düşüş kaydederek %1,0 ile piyasa beklentisinin altında gerçekleşti. Aynı dönemde ÜFE enflasyonu Ekim 2022’den bu yana sergilediği düşüşünü sürdürerek yıllık bazda -%1,4 düzeyinde gerçekleşti. Ülkede Ocak-Şubat döneminde ihracat geçen yılın aynı dönemine kıyasla %6,8 azalırken, pandemi yasaklarının kalkmasına rağmen ithalat %10,2 daraldı. Böylece, ülkenin dış ticaret fazlası ithalatın beklentilerin üzerinde daralmasıyla piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti.

Yurt içinde sanayi üretimi Ocak’ta yıllık bazda %4,5 arttı.
Yurt içinde takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi 2023’ün ilk ayında yıllık bazda %4,5 ile Temmuz 2022’den bu yana en hızlı artışını kaydetti. Bu dönemde ana sektörlerden elektrik ve madencilikte üretim yıllık bazda daralırken, imalat sanayinde %5,8 genişledi. Aylık bazda da mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilere göre aramalı ve dayanıksız tüketim malı üretimindeki artışa bağlı olarak sanayi üretimi %1,9 yükseldi.

Ocak ayında işsizlik oranı %9,7 seviyesine geriledi.
Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı Ocak’ta aylık bazda 0,5 puanl düşerek %9,7 seviyesinde gerçekleşti. Bu gelişmede istihdamın bir önceki aya kıyasla 354 bin kişi artması belirleyici oldu. Bu dönemde istihdam oranı 0,5 puan artışla %48,9 olurken, işgücüne katılma oranı da 0,2 puan yükselerek %54,1 seviyesine çıktı. Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı ise Ocak’ta bir önceki aya göre 0,6 puan artarak %21,9 ile Ağustos 2022’den bu yana devam eden yükseliş eğilimini sürdürdü.

Ocak’ta cari açık 9,85 milyar USD oldu.
TCMB tarafından açıklanan verilere göre cari işlemler açığı Ocak ayında 9,85 milyar USD ile tüm zamanların en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Diğer taraftan, altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı bu dönemde 2,6 milyar USD fazla verdi. 12 aylık kümülatif verilere göre cari açık bu yılın ilk ayında 51,7 milyar USD düzeyine ulaştı.

İhracat İklimi Endeksi Şubat’ta 51,7 düzeyine yükseldi.
Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi Şubat’ta 51,7 seviyesi ile Ağustos 2022’den bu yana ilk kez eşik değer olan 50 seviyesinin üstüne çıkarak ihracatta iyileşme sinyali verdi. Diğer taraftan, önceki hafta Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan öncü veriler ihracat hacminin Şubat’ta yıllık bazda %6,4 daraldığına işaret etmişti.

Finansal Piyasalar...
Geçtiğimiz hafta Powell’in konuşmasının ve SVB’ye ilişkin gelişmelerin etkisiyle küresel hisse senedi piyasalarında genel olarak aşağı yönlü bir seyir hâkim oldu. BIST-100 endeksi diğer gelişmekte olan ülke borsalarından pozitif ayrışarak geçtiğimiz haftayı %3,3 artışla 5.385 puandan kapattı. Türk Lirası, Amerikan doları ve euro karşısında yatay seyrini sürdürürken, Türkiye’nin 5 yıllık CDS primi siyasi beklentilerle geçtiğimiz hafta 33 baz puan azalarak 519 baz puan seviyesine geriledi.

Bu haftanın gündemi...
Bu hafta piyasaların gündemde ABD, Euro Alanı ve Çin’de açıklanacak veriler yakından izlenecek. Ayrıca, 50 baz puan faiz artırımına gidilmesi beklenen ECB toplantısı gündemde öne çıkıyor. Yurt içinde de Şubat ayı bütçe dengesi verileri yakından takip edilecek.
 
Önceki Gün
Mart
13
 
Sonraki Gün
Nisan
29